where books take me

where books take me

Wednesday, January 22, 2014

Langkah pertama : Persediaan.


rasa macam nak menghantukkan kepala ke dinding.
bilamana ada satu aura dan kuasa yang memberi signal untuk dia 'grow up' hari ini.

sememangnya hamba Allah bernama Nur Sakinah ini sangat 'last minute' orangnya.
persediaan mental tu memang dah ada, insyaAllah, sebab Nur Sakinah ni memang suka surprise.
dan kebiasaanya suka mental control diri sendiri dengan : 

belasah aahh!!!
dushgedebushhhh dia akan bagi.
karate, taek won do ke, capoera ke.

di kasi 'blender' sampai ke titisan terakhir.



Tapi.

bilamana Nur Sakinah ni suka buat mental preparation, knowledge preparation dia halus2 dibawa pergi oleh angin.
lupa.
alpa.
sambil lewa.
ketara.

gila.
dia akan kecewa tahap dewa.
hampa dan ternoda.

oleh sebab dengan itu.
dia rasa macam ada aura yang menumbuk-numbuk di gegendang telinga.

bersedia bukan hanya bagai angin sepoisepoi bahasa melayu.
senang dan mudah.

tapi perlu bagai angin kencang monsun barat daya dari hujung dan tepi kiri bahasa arab.
lengkap dan berseni.

jadi.
Nur Sakinah.
bersedialah hendaknya.
untuk biar dunia lihat kau bukan kau semata.
tapi bersama ilmu didada.

kurniaanNya.
milikNya.

gunakanlah sebaiknya.
wahai 'cahaya ketenangan'.
insyaAllah kau boleh.

langkah satu ini bakal bawa kau ke langkah2 simpang siur onak duri bisa dan racun di hadapan.

best of luck!

May Allah ease this journey.
and may Allah bless us and everything.

fin.

Monday, January 13, 2014

Kasih sayang.


Setiap manusia bernama dewasa pasti ada terselit sedikit sesal dalam setiap pilihannya.

"Ya, mungkin jika aku memilih yng sebaliknya dari yang itu,
hidupku mungkin tak akan sama dari sekarang."

:'(

Menjadi dewasa itu bukan mudah.

Tapi apa yang dipilih itu seharusnya yang terbaik untuk kita jika kita percaya itu adalah ketentuanNya.

Jadi,

perlu dan perlu,

setiap keputusan yang kita buat itu adalah 

'Kerana Allah'.

'Lillahi Taala'.



Jujur diri ini lemah dan tak terdaya dengan setiap ujian dariNya.

Aku akur atas setiapnya.

Kerana setiapnya mengajar aku makna yang lebih besar dan terindah.

:')


*kesat hingus

Syukurku Allah masih beri kesempatan untuk aku kembali berfikir tentang setiap yang terjadi.

Biar perit kadang aku fikirkan.

Biar.

Itu adalah cara Allah menunjukkan kasih sayangNya untuk hambaNya yang sering alpa dan hanyut dengan dunia.


Moga Allah Redha.

fin.

Wednesday, January 1, 2014

ice cold.


pujuk hati sendiri.

pujuk supaya bersangka baik.

takpe.

semua ni sementara aje.

kan.

kau dah biasa kan.

kan sayang?

sat ja pedih tu.

tak makan teruih pun hati tu.





moga kau tabah wahai hati.

taktahulah bagaimana untuk aku hadapi benda ni sepanjang hidup.
mampu?

*nangesbawahbantal