where books take me

where books take me

Friday, November 22, 2013

saat dan ketika itu.


takkan pernah seseorang manusia itu memuaskan semua orang pada satusatu masa yang sama.
dan takkan pernah kita berpuas hati dengan kesemua perihal seseorang itu pada satusatu masa.

benar.

mungkin aku keterlaluan.
terikutikut dengan arus yang aku lalui sekarang.
sehinggakan mereka yang aku sayang menjadi mangsanya.

mangsa apa?

tak semenamena sekarang aku cepat melenting dan terus terang tanpa berlapik sedikit pun.

Allah :'(

mengguris hatihati mereka yang aku sayang dan sayangkan aku.
susahnya diri untuk adaptasi dengan dunia ni.
penuh dengan ruangruang sempit dan tersepit.

ego pula tinggi melambung.
dunia bawa aku lari jauh.
jauh tanpa tujuan.
dan ketika aku lupa memandang langit yang sentiasa mengingatkan.

*ketuk ketampi 7000 kali.

Sunday, November 17, 2013

'Jadi kuat'


aku selalu tanya diri sendiri.
apa aku kuat?
sekuat mana aku?
dari segi apa?

sering aku minta dalam tadah tangan untuk terus kuat.

sedangkan jiwa hati lembut yang senang terguris.
senang sangat terasa.
padahal orang lain buat dek je.

perlu ke untuk kuat demi yang buat dek tu?

"ignore je mereka. itu cara saya. dan berkesan.
ini baru zaman universiti. belum masuk time kerja lagi nanti."
-- ned saari, 2013

semenjak itu.
aku belajar untuk jadi selfish.
direct tak toleh kiri kanan.

kuat?

bukan.
aku nak jadi kuat bukan dengan cara merendahkan orang lain.
bukan dengan menghancurkan hati orang lain.

simply, 
what you did, you get back.

adil tak kalau gitu?

tapi tak semestinya aku tak sayang, cuma menguatkan diri yang lemah ini.
sebab terasa diri ini mudah sangat dipijakpijak dan diperguna.

mudahkan diri untuk semua.
kerana takkan pernah bisa kita memuaskan hati semua orang.

:)
jika benar mereka ikhlas, mereka akan faham.

fin.


Wednesday, November 6, 2013

lejen.


balik dari movie date dengan kak tecik.
thor is one awesome man.
full of love.
brave.
wise.
strong.
and humble.

well, dia tu bukanlah manusia.
nyata, tapi, cuma fiction.
bukan realiti.

nak dijadikan cerita,
ternampak ade makcik tu pakai radiokaset walkman yg lejen tu.
yang pakai bateri triple A je tu.
zaman sekolah rendah.
UPSR.
exactly.
lepas habis UPSR.
sesapa yang ada benda alah tu pun dah kira cool gila.



lagu apa?

WESLIFE.
BACSTREET BOYS.
N SYNC.
SITI!
zamanzaman mulamula dengar indie *abang bagi pinjam.
lagi lejen.
beli kaset kosong, rakam lagu!

haha.
lejen tak lejen.

pernah sekali, geng prefectla kan sekolah all girls je.
bawak time habis exam.
cikgu masuk kelas tak semenamena.
sorok aa sume majalah komik radio game handphone segala bagai.
sekali elokelok cikgu duk bercakap kat depan.
boleh pulak radio tu ada bunyi.

kantoi!

haha.
geng prefect lejen.

pernah nak bawak makanan ape sume, nak berkelah kat taman tasik (dekat je ngan sekolah).
tanpa diketahui mak ayah ofcos.
time stay petang untuk kokurikulum tu.
tetiba tengah duk berjalan tu.
dari kejauhan, nampak cikgu kanan HEM, turun dari kereta (dia otw balikla)
cekak pinggang.
kitorang dah gelabah aa.
tunjuk sekolah suruh balik.

cikgu tu stay kat situ, sampai kitorang dah selamat masuk balik perkarangan sekolah.

berkelah kat kantin jelah.
duk pikiaq macam mana nak pujuk cikgu tu supaya tak bagitau mak ayah kitorang.

haha.
esok tu, kitorang kene berdiri kat depan semua budak waktu perhimpunan.
tapi tak kisah sangatla, sebab nak habis sekolah dah kan.
tapi, cikgu tu tak report pun kat mak ayah kitorang.
the power of 'NASI LEMAK' kut.
sebab pagi sebelum kena denda tu, kawan kitorang bagi dia nasi lemak free.
*mak dia berniaga nasi lemak.

haha.
lejen tak lejen.
sekolah perempuan.
nak lejen cemana lagi.
lagu tu jela.
haha

fin.

Sunday, November 3, 2013

melankolia gembira.


cawan aku kosong.


alangkah bahagianya jika ada disegenap ruang.

damai dan indah.

untuk aku menghidu bau segar.

naskahnaskah buku penuh cerita.

berlari dalam minda penuh dunia.

fin.



angin yang menggoyangkan pohon itu akan pergi.


biar masalah kita bertapuktapuk.

senyumlah.

kerana saat susah itu akan pergi jua.

itu janjiNya.

fin.



gembira.


pensel yang patah bisa ditajamkan semula.

resah dan gundah hanya sementara.

hari yang gelap jua akan bertemu sang mentari esoknya.

bergembiralah.

fin.



Friday, November 1, 2013

Talk TO people.


bila baca balik entrientri aku dalam ni.
aku duk terpikiaqla "asal emosi sangat wehh??"
meluah perasaan sampai emosi lagu mana taktau.
dan kini aku sedar,
aku ni sangat sensitif orangnye.
*kbai.

emosi tu naik turun.
tapi aku heranbinpelik.
time aku sedih ja aku banyak merepek kat sini.
bila time happy, tak banyak pulak.
aku bukanlah seorang yang emo sentiasa k people??!

tidak sama sekali.
tapi mungkin, masa sedih tu la duk mai ideaidea luar kotak dalam kotak bawah kotak sume.

mulai hari ini.
beta bertekad untuk mula mengisi blog ini dgn perihalperihal gembira, lebih dari yg emo drama queen.
hiyarghhh~!

entah kenape, lepas solat tadi.
aku sedar dugaan yang menimpa aku sekarang,
tak terbanding dgn orang lain.
yang lebih susah, lebih resah dan seperti tiada harapan.

aku?

jadi, aku senyum.
senyum syukur.
aku ada Allah.
aku masih punya famili yg sentiasa memberi kekuatan.
sahabatsahabat yg sedia membantu dan memberi semangat.

setiap manusia yg hadir dalam hidup aku ni byk mengajar aku.
untuk lebih melengkapkan diri aku.

barubaru ni aku belajar untuk :
stop talking about people.
and talk TO people.

cakap, jelas, terang.

biar kadangkadang pahit menelannya.
tapi itu realiti.
kalau pendam makin sakit makin gelisah.

so, aku rasa aku makin happy.
ringan sikit otak, hati pun kurang sakit.
rileks.
harapnya aku mampu.
terus mampu.
insyaAllah.

:)